There’s no business, like show business

Het is komkommertijd. Dat betekent dat triviale gebeurtenissen al snel breeduit aandacht krijgen in de media. In deze periode van media-armoede viel mijn oog op een opmerkelijke rel rond het televisieprogramma Holland’s Got Talent. Voor diegenen die dit programma niet kennen, het betreft een amusementsshow waarbij iedereen die denkt talent te hebben voor heel televisiekijkend Nederland zijn/haar kunsten kan vertonen. Iedereen kan zich opgeven, dus de kijker is gewaarschuwd.

Welnu, waar gaat die rel over waar de media al dagenlang bol van staan? Een van de deelneemsters aan de talentenjacht, ene zangeres Jacqueline, zou in het programma onheus zijn behandeld. Volgens de zangeres ging er tijdens de auditieronde echt van alles mis. Zo stond de microfoon vol open, haperde de cd en sloeg deze zelfs meerdere keren over. Het optreden was uiteindelijk kort, want het werd reeds na enkele seconden bruut afgebroken. Jurylid Gordon vergeleek haar stem vervolgens met een luchtalarm uit de Tweede Wereldoorlog. Weinig flatteus, maar als Gordon het zegt… Zangeres Jacqueline bleek niet gediend van deze ongepeperde kritiek en noemde Gordon daarop IQ-loos. Ook weinig flatteus, maar als Jacqueline het zegt… Naar verluidt zou de aanhang van de zangeres de jury bij Holland’s Got Talent vervolgens hebben geïntimideerd, aldus een enigszins getergde Gordon in het programma RTL Boulevard. Zie hier, een rel is geboren.

Want wie denkt dat het daarbij zou blijven, heeft het mis. Zangeres Jacqueline stapte naar een advocatenkantoor; dat zich overigens op de eigen website profileert als ‘De Paardenadvocaat’, gespecialiseerd in hippisch recht (geen grap). Haar advocate heeft laten weten te beschikken over getuigenverklaringen van mensen die het optreden hebben bijgewoond en die allen verklaren dat het publiek werd gemanipuleerd, dat het geluid en de microfoon niet in orde waren en dat zij geen eerlijke kans op een auditie is gegeven. In kort geding is nu om een uitzendverbod verzocht van het beeld- en geluidmateriaal dat van zangeres Jacqueline is gemaakt. Juridisch lastig, omdat het gebruik is om vooraf een zogenaamde quitclaim te laten ondertekenen, waarmee uitdrukkelijk toestemming wordt verleend om de tv-beelden uit te zenden.

Boze tongen beweren dat het gaat om een ordinaire publiciteitsstunt, teneinde zo veel mogelijk kijkers te trekken. Zulks ten koste van het concurrerende talentenprogramma Popstars van SBS 6. De rel breidt zich gestaag uit. Jurylid Gordon heeft laten weten te overwegen om de manager van zangeres Jacqueline voor de rechter te slepen. Deze zou de zangeres gebruiken om publiciteit te genereren en daarom het kort geding hebben bekostigd. “Nu wordt mijn naam weer door het slijk gehaald. Als dit echt zo is, dan sleep ik hem voor de rechter wegens smaad”, liet Gordon op 3FM weten. Nu blijkt Jacqueline bovendien ook nog eens met een single in de top 100 te staan, hetgeen opmerkelijk is omdat kandidaten van een talentenjacht doorgaans géén commerciële activiteiten mogen ontplooien zolang ze aan het programma meedoen. Ondertussen krijgt zangeres Jacqueline hulp uit onverwachte hoek. Zij is door Henkjan Smits uitgenodigd om nu auditie te doen bij Popstars, want: talent of geen talent, de show must go on