Oh, Oh… waar nu?

De Romeinen wisten het al. Geef het volk brood en spelen. Tweeduizend jaar later blijkt in die zin niet veel te zijn veranderd. Het viel dan ook enigszins te verwachten dat een televisieprogramma als ‘Oh, Oh, Cherso’ een succes zou worden. De omvang van het succes is wel verrassend te noemen. Want ‘Oh, Oh, Cherso’ werd dit najaar dé hit op de buis. Wekenlang keek een bijna beangstigend aantal van ruim één miljoen Nederlanders naar de reality-serie, waarin in beeld werd gebracht hoe acht jongeren volledig los gingen in het Griekse Chersonissos. De Haagse jongeren, met illustere bijnamen als Sterretje, Barbie en Kabouter, lijken qua populariteit bijna de sterrenstatus te hebben behaald.

Nu is het in algemene zin heuglijk te noemen dat het Victoriaanse tijdperk, bekend als ‘de eeuw van de kuisheid’, ver achter ons ligt. Maar iedere week een aflevering op de buis uitsluitend in het teken van ‘zuipen, seks en schuttingtaal’ is zelfs voor de moderne mens wat veel van het goede. Je vraagt je bij het zien van de beelden zelfs af of de programmamakers niet een beetje zouden zijn geschrokken van het beeldmateriaal. Maar kennelijk hoeven wij ons in dat verband geen illusies te maken. Programmadirecteur van RTL 5, Remco van Westerloo, liet recentelijk weten: “Je kan wel stellen dat ik zeer trots ben op dit programma”. Huh, trots? Euh, juist ja!
Inmiddels is een einde gekomen aan het eerste seizoen. Wie opgelucht denkt even verlost te zijn van het programma komt bedrogen uit. Bekend is gemaakt dat er nu ook een wintereditie verschijnt, die in het voorjaar van volgend jaar zal worden uitgezonden. Deze aankondiging alleen al veroorzaakte de nodige paniek in menig vakantieoord. Kennelijk is de bedenkelijke reputatie van de groep ‘Hagenezen’ tot ver buiten de landsgrenzen doorgedrongen. Naar verluidt hebben de programmamakers hun keuze inmiddels gemaakt en komt er een ‘Oh, Oh, Tirol’, op te nemen in het Tiroolse wintersportplaatsje Kirchberg.

Nu zou je denken dat men in Tirol toch wel het nodige is gewend. Afgaand op de vele Tiroler seksfilms zou je de plaatselijke bevolking ook niet bepaald als preuts willen bestempelen. Desondanks maakt men zich grote zorgen over de komst van het bonte gezelschap uit Den Haag. Zelfs de directeur van het Oostenrijkse Toeristenbureau is ‘not amused’ en vindt het groepje ongeregeld niet in zijn regio thuishoren. “Onze doelgroep komt voor andere dingen dan erotische avonturen. Wij staan voor heel andere waarden. We kunnen het helaas niet verbieden. Maar ik zie ze duizend keer liever ergens anders skiën”, laat hij getergd weten.Mij persoonlijk maakt het niets uit. RTL mag ten behoeve van de komende winter- en zomeredities van het programma overal ter wereld opnames maken. Ik heb daarbij slechts één dringend verzoek. Maak het wel steeds tijdig bekend! Dan weet ik waar ik de komende periode uitdrukkelijk niet moet zijn om van mijn vakantie te genieten.