Het filmleed van een zware jongen.

Het is bijna surrealistisch. Een “zware jongen” die het niet eens is met de verfilming van een ontvoering waarbij hij betrokken was en daarom naar de rechter stapt. Toch is het realiteit. Willem Holleeder, zoals bekend in 1983 één van de ontvoerders van Freddy Heineken, is het namelijk totaal niet eens met de vertoning van de nieuwe speelfilm ‘De Heineken Ontvoering’, die vanaf
27 oktober a.s. in de bioscoop draait. In kort geding eist hij een verbod om de speelfilm te vertonen.

Holleeder is teleurgesteld, zeer teleurgesteld. Niet omdat in de speelfilm beelden van hem zouden zijn gebruikt en hij zich tegen dit gebruik kan verzetten op grond van zijn portretrecht. Niet omdat de producenten zijn script zonder toestemming zouden hebben gebruikt en hij zich beroept op zijn auteursrecht. Niet omdat de speelfilm eigenlijk ‘De Neus’ zou heten, zijn alias. Ook niet omdat zijn personage niet zal worden vertolkt door George Clooney. Nee, veel erger. Zijn personage komt in de speelfilm namelijk in het geheel niet voor, terwijl zijn kompanen Jan (Boelaard), Frans (Meijer) en Cor (van Hout) nota bene wel een prominente rol in de film krijgen.

Nu zou je denken dat iemand met een reputatie als Holleeder een situatie als deze op geheel eigen wijze zou aanpakken. Bij mij komt dan direct de scene van het afgehakte paardenhoofd uit de speelfilm The Godfather (toepasselijk) naar boven. Maar nee, Holleeder weet hoe je een geschil in een rechtsstaat behoort aan te pakken. Via de rechter. En dus spant Holleeder een kort geding aan. De speelfilm zou onvoldoende waarheidsgetrouw zijn en Holleeder vreest voor reputatieschade. Reputatieschade? Juist ja, reputatieschade.

Op voorhand lijken de juridische argumenten van Holleeder bepaald niet kansrijk. Of misschien toch? Peter R. de Vries liet in het televisieprogramma
‘De wereld draait door’ weten jaren geleden met de regisseur van de speelfilm ‘De Heineken Ontvoering’ te hebben onderhandeld over de filmrechten van het boek ‘De ontvoering van Alfred Heineken’; dat ging uiteindelijk niet door.
De Vries schreef het boek vanuit het gezichtspunt van Cor van Hout, op basis van interviews met Van Hout en van Holleeder.

Mocht het auteursrecht van het boek mede bij Holleeder liggen en mochten de makers van de speelfilm ‘De Heineken Ontvoering’ delen van het boek hebben gebruikt, dan zou Holleeder zijn rechten kunnen handhaven. Deze redenering lijkt vooralsnog erg ver gezocht. Holleeder moet er evenwel vertrouwen in hebben want de zitting zal plaatsvinden in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, hetgeen inhoudt dat Holleeder bij de behandeling van het kort geding aanwezig zal zijn.

Holleeder zit op dit moment zijn straf uit in verband met de afpersing van de twee doodgeschoten zakenlieden Endstra en Houtman. Over een paar maanden zit zijn straf er echter op. Als de speelfilm De Heineken Ontvoering toch van de rechter mag worden vertoond en mocht de film bij zijn vrijlating nog steeds draaien, dan kan Holleeder de speelfilm in ieder geval zelf in de bioscoop bekijken en oordelen.