Ondernemers, investeer in uw contracten

U bent ondernemer en gaat werkzaamheden voor iemand verrichten. Of u gaat een samenwerkingsovereenkomst aan met een andere ondernemer. U kunt er dan voor kiezen om te werken op basis van mondelinge afspraken en goed vertrouwen. Een overeenkomst is immers altijd bindend, of deze nu alleen mondeling is gesloten of ook op papier is gezet.

Mondelinge overeenkomst

Een mondelinge overeenkomst is echter wel heel risicovol. Wat nu als uw contractspartij zijn verplichtingen niet nakomt? Waarmee kunt u dan bewijzen wat er is afgesproken? Tenzij u getuigen hebt die kunnen verklaren wat er is afgesproken, staat u in de regel met lege handen als er niets op papier is gezet.

Contracten

Het is daarom raadzaam om overeenkomsten altijd schriftelijk en goed vast te leggen. Een goed contract legt vast wie de partijen zijn bij de overeenkomst, wat de bedoeling van partijen is en wat er precies is afgesproken.

Ondernemers stellen vaak hun eigen contracten op. In principe is daar niets mis mee; het opstellen van een contract hoeft immers helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zeker niet wanneer de verplichtingen van partijen over en weer ook niet ingewikkeld zijn. Als beide partijen hun verplichtingen ook gewoon nakomen, is er vaak niets aan de hand.

Maar wat nu als het mis gaat? Dan gaat het vaak ook goed mis, omdat dan helaas blijkt dat het contract niet waterdicht was.

Niet-nakoming

Ik ken legio voorbeelden van hoe het mis is gegaan tussen partijen die hun afspraken zelf, maar helaas niet goed, hebben vastgelegd. U bent als ondernemer immers vaak niet bekend met bijvoorbeeld de juridische consequenties van niet-nakoming van de overeenkomst en wat uw rechten en verplichtingen in dat geval zijn.

De investering die gepaard gaat met het laten opstellen van uw contracten of op zijn minst het juridisch laten controleren van de door u zelf opgestelde contracten, betaalt zich zeker terug. Het hoeft maar één keer mis te gaan of de juridische kosten van een gerechtelijke procedure overstijgen die van het laten opstellen of toetsen van al uw contracten. Hetzelfde geldt voor uw algemene voorwaarden.

Ik ben u hierbij graag van dienst. Wanneer u mijn hulp of advies wenst, bel of mail mij dan gerust.

Wendy Bond-Stroek – advocaat contractenrecht