Tegengaan van corona? Gebruik de APV!

In de APV (algemene plaatselijke verordening) staan regels die alleen in de betreffende gemeente van kracht zijn. De meeste regels in de APV bevatten een verbods- of gebodsbepaling en kunnen worden ingezet door de burgemeester om de openbare orde te handhaven. Met de nieuwe door minister Grapperhaus gepresenteerde maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, zal de APV het belangrijkste instrument zijn om de nieuwe maatregelen te kunnen handhaven.

Corona maatregelen

Wat kunnen we verwachten?

De minister wil alle bijeenkomsten en evenementen tot 1 juni 2020 gaan verbieden. Er geldt, in tegenstelling tot de eerdere maatregel, geen ondergrens meer. Samenkomsten in welke vorm dan ook, worden verboden. Campings, stranden of parken kunnen worden gesloten. Ook worden de regels voor groepsvorming aangescherpt. Het zal niet langer toegestaan zijn om met 3 mensen of meer de straat op te gaan als je niet minder dan 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Om deze maatregelen kracht bij te zetten, zullen hier forse boetes aan worden gekoppeld. Voor particulieren kunnen boetes oplopen tot € 400,- en voor bedrijven kunnen de boetes oplopen tot wel € 4.000,-.

Vragen?

Heeft u vragen over de werking van de APV of de handhaving ervan? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Kayleigh Witte, advocaat bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten in Alkmaar.