fallback-bg-lumière
28 décembre 2021
/  Stephan Mulders

Jezelf van Google verwijderen, welke methodes zijn er?

Hoe kunt u uw naam uit Google verwijderen?

Negatieve berichten, slechte reviews, strafrechtelijke gegevens, informatie over faillissement of politieke voorkeuren. Dit soort informatie kan jarenlang op het internet blijven zwerven. Dit kan de nodige impact hebben op het leven, de carrière en de onderneming van een betrokkene. Vrijwel iedere nieuwe (zakelijke) relatie wordt namelijk voorafgegaan met een zoekopdracht in Google, Bing of Yahoo. Tegenwoordig is het mogelijk om zoekresultaten te verwijderen en in dit artikel ga ik in op de verschillende manieren om persoonlijke informatie uit zoekmachines te verwijderen.

1. Uw naam bij de bron verwijderen

Ik wil mezelf uit Google verwijderen.

De zoekresultaten die Google toont, zijn altijd slechts verwijzingen. Als een zoekresultaat wordt verwijderd, blijft de informatie nog bij de bron beschikbaar. De beste oplossing is daarom om de ongewenste informatie te wissen van de website waarop deze staat. Ook het laten verwijderen van alleen uw naam of achternaam uit de tekst kan reputatieschade verhelpen. De zoekresultaten van Google zullen er dan na verloop van tijd bij een zoekopdracht naar uw naam ook niet meer naar verwijzen.

In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk. Alleen in sommige ernstige gevallen kan het wissen van online informatie worden afgedwongen via de rechter, bijvoorbeeld als er sprake is van laster of als de gegevens onjuist zijn.

2. Het recht om vergeten te worden.

Vóór de komst van het vergeetrecht was het in veel gevallen zinloos om Google te vragen een zoekresultaat te verwijderen. Zoekresultaten verwijderen was alleen mogelijk als de wet of de gebruikersvoorwaarden van Google werden overtreden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zoekresultaten die verwijzen naar materiaal dat het auteursrecht schendt of die obscene materialen, spam en virussen bevatten. Daarnaast was het al mogelijk om zoekresultaten die verwijzen naar vertrouwelijke persoonlijke gegevens te laten verwijderen. Dit zijn bijvoorbeeld bank- of creditcardnummers, het Burgerservicenummer of een handtekening. In de meeste gevallen zal moeten worden aangetoond dat er sprake is van een overtreding van de wet. Inmiddels zijn er echter veel meer mogelijkheden om bij een zoekopdracht naar uw naam uw persoonsgegevens uit zoekresultaten van Google te verwijderen.

Sinds mei 2014 is het namelijk mogelijk om, onder bepaalde voorwaarden, persoonsgegevens uit de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines te laten verwijderen. Dankzij het Costeja-arrest geldt nu in de hele Europese Unie een right to be forgotten, ofwel het vergeetrecht. Wanneer zoekresultaten verwijzen naar informatie over u die irrelevant, niet langer relevant of buitensporig is, dan kan Google worden verzocht om deze zoekresultaten bij een zoekopdracht naar uw naam te verwijderen middels een formulier. MediaMaze kan u bij dit verzoek adviseren of assisteren. Lees hier meer over het vergeetrecht.

3. Zoekresultaten onvindbaar maken

Mocht een beroep op het recht om vergeten te worden niet tot de mogelijkheden behoren of vruchteloos blijken, bestaat er nog een andere de ongewilde berichten van de eerste pagina in Google te verdringen. In dat geval worden de websites dus niet verwijderd, maar weggedrukt naar een lagere positie. Dat kan zeer effectief zijn omdat 90% van de mensen alleen op de eerste pagina kijkt. Bovendien ontstaat een positiever beeld door de gunstige berichtgeving.

Welke strategie werkt het beste om jezelf uit Google te verwijderen?

Iedere casus vraagt een andere aanpak. Dat hangt af van de inhoud van de website en de persoonlijke situatie van de betrokkene. Sommige resultaten kunnen gemakkelijk uit Google verwijderd worden met een vergeetrecht verzoek. In andere situaties is het beter om de bron zelf aan te schrijven. Zelfs als er geen juridische grondslag is voor het verwijderen van resultaten, kan het soms nog mogelijk zijn om de resultaten weg te drukken met positieve content. Soms is een combinatie van strategieën mogelijk.

Vragen over de juiste strategie in een bepaalde casus? Neem vrijblijvend contact op met Stéphane Mulders, advocaat vergeetrecht, hij adviseert uitstekend over de beste strategie en de slagingskans daarvan. Neem contact met hem op via [email protected] of via het contactformulier.

 

Stephan
Mulders
Droit de la vie privée, droit de la propriété intellectuelle, TIC et médias
Amsterdam

Bureaux