Donkere wolken boven YouTube

De oprichters van de populaire videowebsite YouTube registreerden de domeinnaam YouTube.com op 14 februari 2005. Het inmiddels immens populaire YouTube bestaat daarmee precies vijf jaar. YouTube zorgde in korte tijd voor een ware revolutie door mensen in staat te stellen videofilmpjes met elkaar te delen. In vijf jaar tijd groeide YouTube uit tot een platform met honderden miljoenen bezoekers die er filmpjes plaatsen en bekijken.

Indien video’s worden gebruikt waarop derden geen rechten hebben, is uiteraard niets aan de hand. In het geval van YouTube worden echter ook vaak auteursrechtelijk beschermde werken getoond. De rechthebbenden zullen meestal geen toestemming hebben gegeven voor het vertonen van hun werk en lopen bovendien inkomsten mis. Dit kan in beginsel worden opgelost door een licentieovereenkomst te sluiten met een auteursrechtenorganisatie.

In Nederland hebben YouTube en de Buma/Stemra met betrekking tot de muziek die in de video’s op YouTube zijn te horen, vorige maand een nieuwe licentieovereenkomst getekend. Hierdoor zullen de liedjesschrijvers, componisten en muziekuitgeverijen die door Buma/Stemra worden vertegenwoordigd een vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun muziek. Daarmee voorkomt YouTube allerlei procedures en mogelijke claims van de auteurs.

Inmiddels dreigt voor YouTube een nieuw gevaar. In het normaliter zonnige Italië pakken zich namelijk donkere wolken boven YouTube samen. In Italië is deze maand een wet aangenomen die websites als Youtube verantwoordelijk maakt voor de inhoud van de filmpjes die op hun site kunnen worden bekeken. Dit heeft tot gevolg dat voor het gebruik van materiaal waarop auteursrechten gelden, toestemming moet worden verkregen van het Italiaanse Ministerie van Communicatie. Inbreuken op het auteursrecht zullen door de Italiaanse overheid worden bestraft met boetes en rechtszaken.

Nu neemt Italië binnen Europa een aparte plaats in met een premier die op het gebied van de media een min of meer monopolistische positie inneemt. Berlusconi’s Mediaset-kanalen en de door zijn regering gecontroleerde RAI hebben maar liefst 90% van de Italiaanse televisiemarkt in handen. De mediabedrijven van Berlusconi ondervinden steeds meer hinder van het feit dat mensen hun informatie van het internet halen. Daarnaast beweren boze tongen dat Berlusconi via deze wet mensen de mond wil snoeren die kritische video’s over zijn regering op internet plaatsen. Al met al komt de nieuwe wet Berlusconi dus goed uit.

De Nederlandse regering laat YouTube vooralsnog met rust, ondanks het feit dat op YouTube videofilmpjes zijn te bekijken waarop premier Balkenende van een skateboard valt of hoe hij zich in zijn eerste reactie distantieert van de conclusies van de commissie-Davids. Het is echter onwaarschijnlijk dat de Nederlandse regering YouTube de oorlog verklaart gelijk mediamagnaat Berlusconi dat heeft gedaan. Met het oog op de naderende verkiezingen is het voor YouTube te hopen dat John de Mol niet de nieuwe premier van Nederland wordt