Failliet! Wat nu?

In Nederland worden jaarlijks een kleine 10.000 faillissementen uitgesproken. Alhoewel het aantal faillissementen zich de laatste jaren leek te stabiliseren en in aantal zelfs iets afnam, is het maar zeer de vraag of dit aantal door de economische crisis de komende tijd niet weer zal toenemen.
Eén ding is zeker, de economische malaise treft iedereen. Ook de mediabranche blijft niet verschoond van de nodige tegenslagen.

Zo moet de publieke omroep maar liefst € 200 miljoen bezuinigen. Conform het regeerakkoord wordt het mediabudget vanaf 2013 stapsgewijs verlaagd. Maar ook bij de regionale omroepen gaat het mes er flink in. Omrop Fryslân liet al weten dat door de bezuinigen gedwongen ontslagen niet zullen uitblijven. Vorige week werd bekend dat ook Omroep West en RTV Rijnmond het met aanzienlijk minder geld moeten doen. Nu de provincies de geldkraan dichtdraaien, zullen meer regionale omroepen volgen.

De laatste jaren is wel vaker slecht nieuws te melden uit medialand. Zo failleerden onder meer televisiezender Het Gesprek en entertainmentbedrijf The Entertainment Group. In augustus van dit jaar ging televisieproducent Global Star Media failliet, bekend van ondermeer Bananasplit, BibaBoerderij en de concertregistraties van de Toppers. Meer mediabedrijven verkeren in moeilijkheden. De financiële situatie van Endemol, de grootste onafhankelijke televisieproducent ter wereld, is naar verluidt dermate nijpend dat een faillissement niet ondenkbaar is.

Een faillissementsituatie is bepaald niet leuk. Zeker niet voor de schuldeisers. In veruit de meeste gevallen (ruim 90%) is er namelijk onvoldoende boedel om een bedrag uit te keren aan de concurrente faillissementscrediteuren. Als schuldeiser blijf je in dat geval met lege handen achter. Het is dan ook van belang om de zaken vooraf goed te regelen. Zeker in deze tijd. Regel bij het contracteren daarom zaken zoals het recht om zekerheid te vragen. Maar spreek ook af dat uw (IE) rechten en/of zaken pas worden overgedragen nadat alle facturen zijn betaald. Dan heeft u een positie indien onverhoopt het faillissement van uw wederpartij wordt uitgesproken.

Kijk echter ook eens kritisch naar hoe uw eigen bedrijf is gestructureerd. Het kan raadzaam zijn om te werken met meerdere BV’s, waarin verschillende activiteiten zijn ondergebracht. Zo kunnen de risicovolle van de minder risicovolle ondernemingsactiviteiten worden gescheiden. Gaat de onderneming met de risicovolle activiteiten failliet dan stort de boel niet gelijk als een kaartenhuis in. Zeker bij (IE) rechten – denk met name aan merken en auteursrechten op formats, films en muziek – is het wenselijk om deze, voor zover mogelijk, veilig te stellen in een andere entiteit.

We zitten in economisch zwaar weer en de toekomst ziet er vooralsnog niet rooskleurig uit. De branche zal de komende tijd meer en meer worden geconfronteerd met onzekerheden, bezuinigingen, financiële problemen en mogelijk faillissementen. In plaats van bij de pakken neer te zitten is het juist nu van belang om voorzorgsmaatregelen te treffen. Zorg ervoor dat u niet ten onder gaat, maar dat u juist sterker uit de economische crisis komt!