Tijd rijp voor herziening van beleid renteswaps

Amsterdam, 27 december 2014

De tijd is gekomen voor revisie van het renteswapbeleid bij de overheid. In haar column ‘Reputatie reparatie’ vestigde Annemarie van Gaal onlangs de aandacht op de renteswapproblematiek binnen het midden- en kleinbedrijf (FD 9 december). Zij schreef dat vrijwel geen ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (mkb) wist wat de gevolgen van rentederivaten zouden kunnen zijn en wees op de zorgplicht van de banken.

Haar betoog verdient navolging. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelde recentelijk dat banken de derivatenproblematiek met mkb-ondernemers ‘snel en adequaat’ moeten oplossen. Hoe doen we dat volgens hem? Met een revisiegesprek. Terwijl de politiek voor de — toch vaak professionele(re) — woningcorporaties zware ­beschermende maatregelen treft, heeft het ministerie van Financiën de banken verzocht om de tafel te gaan zitten met getroffen mkb-ondermemers. Een revisiegesprek, wat moeten deze ondernemers daarmee?

In deze revisiegesprekken probeert de bank namelijk alsnog uitleg te geven hoe renteswaps werken. Als het even lukt, probeert men bij de ondernemer ook de bevestiging te ontlokken dat hij destijds dezelfde uitleg heeft gekregen en dus echt wel wist hoe het product werkte.

Ik heb aan den lijve mogen ondervinden hoe een overmoedige medewerker van een plaatselijke Rabobank op een gegeven ­moment tegen een ondernemer zei: ‘Maar Jan, je begreep toen bij het afsluiten toch ook hoe het werkte?’ Cliënt wist er wel raad mee en ik hoefde gelukkig niet in te grijpen.

Maar is dit waar de politiek op uit is? Dat de banken alsnog vele ondernemers in het mkb laten bevestigen dat ze toch echt wel wisten wat ze deden? Zoals ook de derivatenafdelingen van de verschillende woningcorporaties het toch ‘echt wel’ begrepen?

Zo lossen we dit probleem niet op. Laat het ministerie van Financiën zich eens sterk maken voor een echte aanpak, voordat dit dossier de omvang krijgt van de woekerpolisaffaire. Dit om te voorkomen dat het een ‘reputatie reparatie ramp’ wordt. Voor ­zowel de overheid, de onder­nemer als de bancaire sector.

Dit artikel is geschreven door de sectie Financieel Recht van de Amsterdamse vestiging van Van Diepen Van der Kroef Advocaten in Amsterdam. Het verscheen eerder op FD.nl.