De uitspraak Wilhelmshaven: een bedreiging voor FIFA en CAS?

De slepende zaak van SV Wilhelmshaven, een voetbalclub die uitkomt in de vierde divisie in Duitsland, ging over een bedrag van zo’n € 160.000 aan ‘training compensation’.

Wilhelmshaven zou dat bedrag aan twee Argentijnse clubs moeten betalen, aldus de FIFA en de Court of Arbitration of Sport (CAS). Wilhelmshaven was het niet met de FIFA en CAS eens en betaalde dan ook niet.

Vervolgens beslist de Duitse regionale bond om Wilhelmshaven te degraderen, om de club zo te bewegen alsnog de ‘training compensation’ te betalen en te voldoen aan de beslissing van de FIFA en de CAS. Wilhelmshaven was van oordeel dat de degradatie ongeldig was en stapte naar de Duitse rechter, waarbij de zaak opnieuw werd doorgesproken.

In de sport, maar zeker in de voetbalwereld, is de zaak met veel belangstelling gevolgd.

Gevreesd werd namelijk dat de hoogste Duitse rechter (het BGH) zou beslissen dat de zaak inhoudelijk opnieuw beoordeeld zou mogen worden. Als dat zou gebeuren, dan zou dat (mogelijk) het einde betekenen van de CAS. Want welke waarde zouden uitspraken van de CAS dan nog hebben?

Daarnaast werd gevreesd dat de Duitse rechter zou bepalen dat het systeem van training compensation in strijd is met Europees recht, terwijl de CAS heeft geoordeeld dat met Europees recht geen rekening hoeft te worden gehouden. In dat geval zou FIFA het training compensation- systeem vaarwel moeten zeggen of rigoureus moeten aanpassen.

FIFA en CAS buitenspel gezet?

Het BGH oordeelde uiteindelijk na jaren van procedures dat SV Wilhelmshaven, door gebreken in de statuten van de Duitse voetbalbond(en), niet gebonden was aan de uitspraken van de FIFA en de CAS. De Duitse bond had daarom nooit over mogen gaan tot het degraderen van de club. Op dit ‘formele’ punt kon de zaak worden afgedaan.

De vraag over de legitimiteit van de uitspraken van de CAS en de vraag of het systeem van training compensation in strijd is met Europese regels, zijn vragen die onbeantwoord blijven. FIFA en CAS zijn daarom even buitenspel gezet, maar zijn voorlopig wel uit de gevarenzone.

FIFA en CAS gewaarschuwd

Desondanks lees je tussen de regels door wel een hele duidelijke waarschuwing voor FIFA en CAS. De SV Wilhelmshaven zaak kan in die zin worden beschouwd als een soort gele kaart voor FIFA en de CAS. Het is nu tijd dat de FIFA en de CAS serieus rekening gaan houden met Europese regelgeving en de Europese regels ook daadwerkelijk gaan toepassen. Volhouden dat de Europese regelgeving niet bestaat of niet van toepassing is, is niet (veel) langer mogelijk.

Wanneer de FIFA en CAS daar niet op korte termijn toe overgaan, sluit ik niet uit dat er binnen een relatief korte periode alsnog een inhoudelijk oordeel zal worden gegeven over de legitimiteit van de uitspraken van de CAS en de houdbaarheid van het training compensation- systeem van de FIFA. Wellicht is het dan alsnog einde oefening voor de FIFA en de CAS…

Heeft u vragen over regelgeving van de FIFA of heeft u andere sportrecht gerelateerde vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met mr. N. (Nick) Poggenklaas, advocaat Sport en Recht. Nick adviseert en procedeert over allerlei juridische kwesties binnen de sport, waaronder geschillen over training compensation, aansprakelijkheidskwesties en arbeidsrechtelijke vraagstukken.