Auteursrecht van de architect

Op de tekeningen van een architect rust een auteursrecht. Dat betekent dat de architect als enige het recht heeft om zijn of haar werk openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld. Een beroep doen op het auteursrecht kan (in de bouw) een nuttig pressiemiddel zijn voor een architect om betaling af te dwingen. Dit blijkt maar weer eens uit een recente uitspraak van de Rechtbank Noord- Holland (ECLI:NL:RBNHO:2016:7375).

De feiten

In deze zaak had aannemer VBK opdracht gegeven aan een architectenbureau om appartementen te ontwerpen voor een project in Haarlem. Hiervoor werden door de architect twee facturen gestuurd, waarvan een deel onbetaald bleef. Enige tijd later werd VBK failliet verklaard. Er werd daarna een nieuwe aannemer ingeschakeld om het project af te ronden. De factuur van de architect bleef echter onbetaald. Daarom vorderde de architect in een kort geding een bouwstop.

De nieuwe aannemer voerde als verweer aan dat VKB de auteursrechten van de architect zou hebben verkregen, waardoor het architectenbureau hier geen beroep meer op kon doen. Dit kwam echter niet vast te staan. Verder voerde de nieuwe aannemer aan dat er een licentie voor het gebruiken van de bouwtekeningen via VBK was verkregen, maar ook dit verweer hield geen stand. De Rechtbank overwoog namelijk dat de licentie niet overdraagbaar was, omdat de architect belang kon hechten aan de persoonlijke eigenschappen van de licentiehouder.

Auteursrecht een machtig wapen

Het gevolg van al het voorgaande is dat de vordering van de architect wordt toegewezen. De nieuwe aannemer is daarom alsnog gedwongen de openstaande facturen van de architect te betalen, dan wel te stoppen met de bouw. Zo ontsnapt de architect feitelijk aan de gevolgen van het faillissement van zijn opdrachtgever en wordt weer eens duidelijk wat een machtig wapen het auteursrecht kan zijn.

Dit artikel is geschreven door mr. Nick Poggenklaas, advocaat bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten. Heeft u vragen op het gebied van vastgoed- en bouwrecht? Of heeft u vragen over het auteursrechten van (bijvoorbeeld) een architect? Neemt u dan gerust contact met hem op.

Collega mr. Sander Hartog schreef enige tijd geleden al een artikel over wanneer een ontwerp van een architect precies auteursrechtelijke bescherming geniet. Dat artikel leest u HIER.

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van vastgoed- en bouwrecht? Dan kunt u ook lid worden van de LinkedIn- Groep ‘Vastgoed en Bouwrecht’.

19-01-2017