Productaanprijzing en modellen

Het gebruik van foto’s van modellen – hoe voorkom je problemen?

Ondernemingen zoals multinationals, maar ook pop-upstores zijn aan de lopende band op zoek naar modellen die hun nieuwste producten kunnen aanprijzen. Een nieuw gezicht voor de aanprijzing van een nieuw product is zo gevonden door een modellenbureau in te schakelen. Een veel voorkomend probleem is dat ondernemingen, modellenbureaus en modellen die afspraken met elkaar hebben gemaakt over het inschakelen van modellen het niet eens zijn over de interpretatie daarvan. Denk hierbij aan de regio, de duur of het gebruik van de foto’s. Onlangs deed zich een dergelijke zaak voor. Het ging in die zaak om een onduidelijke afspraak tussen een modellenbureau en een model over het gebruik van de foto’s. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat de onduidelijkheid voor rekening kwam van het modellenbureau.

Onduidelijkheid bij het werken met modellen en het gebruik van de gemaakte foto’s of video’s in media-uitingen moet worden voorkomen. Het opstellen van goede overeenkomsten of opdrachtbevestigingen dan ook van groot belang. Dit geldt in de verhouding tussen het modellenbureau en het (zelfstandig) model, maar ook tussen het modellenbureau en de klant.

De afspraken

Vaak worden de gemaakte afspraken in schriftelijke opdrachtbevestigingen vastgelegd. Hierin moeten in elk geval de volgende punten zijn opgenomen:

    • Locatie
    • Media uiting (beperkt of onbeperkt)
    • Gegevens van het geboekte model of de geboekte modellen
    • Opdracht
    • Tarief per model, inclusief of exclusief buy-out

Het is van belang om deze punten zo specifiek mogelijk te omschrijven per opdracht, om eventuele problemen te voorkomen.

Het gebruik van algemene voorwaarden

Als je als ondernemer aan een modellenbureau de opdracht geeft om modellen aan jou ter beschikking te stellen of als je zelf een modellenbureau hebt, zijn er vaak algemene voorwaarden waar je rekening mee moet houden.

Om te voorkomen dat de afspraken worden overtreden door degene waarmee je die afspraken hebt gemaakt, kun je in de algemene voorwaarden een boetebeding opnemen. Dit boetebeding moet dan wel specifiek worden afgestemd op de overeenkomsten die worden afgesloten. Het is dus zaak om het boetebeding, zo helder en specifiek mogelijk op te stellen. Doe je dit niet, dan blijft dit voor rekening van de gebruiker en zal een rechter een boete niet, of niet helemaal, toewijzen.

Een probleem in de praktijk

Begin vorig jaar heeft de rechtbank Midden-Nederland zich in een uitspraak uitgelaten over de schending van een overeenkomst tussen een modellenbureau en een producent en verkoper van bedrijfskleding. Het modellenbureau stelde modellen aan het bedrijf ter beschikking voor het maken van foto’s die het bedrijf gebruikt voor media-uitingen. Door middel van drie overeenkomsten en mailberichten over en weer werden de afspraken vastgelegd. Op een gegeven moment waren partijen het niet eens over het gebruik van de foto’s door het bedrijf en de duur van dit gebruik. Door gebruik van de termen ‘website’ en ‘internet’ was het onduidelijk of er een beperkt of onbeperkt gebruik was overeengekomen. Ook was er discussie over de duur van het gebruik van de foto’s.

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf en soortgelijke situaties doen zich in deze branche vaker voor. Door van tevoren goed na te denken over het gebruik van de foto’s en deze afspraken helder vast te leggen voorkom je discussie en eventueel een gang naar de rechter.

Bent u werkzaam in deze branche, richt uw contracten en algemene voorwaarden dan zo in dat bovengenoemde problemen zich niet voor kunnen doen. Meer weten? Neem dan contact op met ons kantoor in Amsterdam.

020 -574 74 74