algemeen_000046356542_Large
11 July 2024
/  Sander Hartog MRICS

De Complexiteit van Familiaal Vastgoedbeheer: Een Diepgaande Blik

Soms kom je een artikel tegen in de krant, waarbij je handen beginnen te jeuken. Het bericht over het geschil binnen de familie Blokker over het vermogen van winkelmagnaat Jaap Blokker is zo’n bericht. Het is spijtig om te lezen dat een moeder; Els Blokker, genoodzaakt is om te gaan procederen tegen haar kinderen omdat er een geschil is in een vastgoed-vennootschap met daarin bijna 1 miljard Euro. Een familie die alles, financieel althans, op de rit lijkt te hebben, zou niet moeten procederen over de erfenis van een vader, die zo hard heeft gewerkt om dit, mede voor zijn gezin en familie, op te bouwen. Als advocaat met jarenlange ervaring in vastgoed, mediation, projectontwikkeling, en het beheer van vastgoedportefeuilles, begrijp ik als geen ander de delicate balans tussen zakelijke belangen en familiale banden. Mijn passie voor dit vakgebied, gecombineerd met mijn uitgebreide expertise, stelt mij in staat om complexe situaties te navigeren en oplossingen te bieden die zowel juridisch als emotioneel doordacht zijn.

Mijn Ervaring en Expertise

Ik ben Sander Hartog, advocaat bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten en gecertificeerd MRICS. Naast mijn werk als advocaat, ben ik actief in diverse raden van toezicht en fungeer ik als voorzitter van een stichting administratiekantoor voor een vermogende familie. In deze hoedanigheid wordt het vastgoed van de overleden Pater familias beheerd voor de familie; moeder en kinderen, met als doel het beschermen en maximaliseren van de opbrengst voor de huidige en volgende generaties. Dit vereist niet alleen kennis van vastgoedbeheer, maar ook een goed begrip van de dynamiek binnen familiebedrijven en een goede afweging van de belangen van de huidige en toekomstige generaties. Mijn opleiding en ervaring als bouwmediator komt daarin zeker van pas.

De Zaak Blokker: Een Voorbeeld van Familiale Complexiteit

De recente kwestie rond Els Blokker en haar zonen, zoals gerapporteerd door het Noord Hollands Dagblad en het Financieele Dagblad, is een treffend voorbeeld van de complexiteit die komt kijken bij het beheer van familiaal vermogen. Els Blokker, weduwe van Jaap Blokker en moeder van Erwin en Mark, heeft haar zonen voor de rechter gedaagd met het verzoek om hun zeggenschap over Nardinc Beheer te ontzeggen. Deze vennootschap beheert bijna een miljard aan beleggingen en vastgoed, en volgens Els Blokker maken haar zonen slechte investeringsbeslissingen.

Het Belang van Mediation en Deskundig Advies

In dit soort gevallen speelt een combinatie van zakelijke meningsverschillen en persoonlijke emotionele spanningen. Een oplossing in dit soort kwesties bereik je niet alleen door het voeren van een procedure. Goed bestuur van de vennootschap, een goede zeggenschapstructuur en goede betrouwbare adviseurs, met betrokkenheid bij de familie en de onderneming, is cruciaal in dergelijke situaties. Dit is noodzakelijk om de betrokken partijen een platform te bieden om hun zorgen te uiten, hun belangen en wensen naar voren te brengen en gezamenlijk naar een oplossing te werken, zonder dat het tot een juridische strijd hoeft te komen. Als advocaat, mediator, bestuurder en toezichthouder, zie ik veel kansen om dergelijke procedures en geschillen te voorkomen. Dit door niet alleen de juridische, maar ook de emotionele en organisatorische aspecten van een conflict aan te pakken.

Strategisch Vastgoedbeheer voor Families

Het beheren van vastgoed voor families, vooral wanneer er aanzienlijke belangen op het spel staan, vereist dan ook een multidisciplinaire en strategische aanpak. Met aandacht voor enerzijds een goed beheer van het vastgoed, het kunnen evalueren van investeringsmogelijkheden, het optimaliseren van bestaande portefeuilles en het waarborgen van een transparant en verantwoord beheer. En anderzijds aandacht voor de belangen en emoties van de huidige en toekomstige generaties binnen de familie. Vertrouwen, communicatie, aandacht voor emoties en belangen en kennis van juridische en vastgoedtechnische aspecten, zijn essentieel voor een succesvol beheer.

Conclusie

De zaak Blokker onderstreept de noodzaak van deskundig juridisch advies en effectieve conflictbemiddeling binnen familiebedrijven. Met mijn passie voor vastgoedrecht en mijn uitgebreide ervaring in zowel juridische als beheersmatige aspecten van familievastgoed, ben ik toegewijd om mijn cliënten te begeleiden door de complexiteiten van vastgoedbeheer en hen te helpen bij het bereiken van duurzame en harmonieuze oplossingen.

Voor meer informatie over mijn achtergrond en diensten, bezoek mijn profiel op de website van Van Diepen Van der Kroef Advocaten: Sander Hartog.

Met dit artikel hoop ik inzicht te geven in de uitdagingen en oplossingen rondom vastgoedbeheer binnen families, en de rol die deskundige ondersteuning daarbij kan spelen. Het is zonde als over een dergelijk mooi opgebouwd bezit binnen een familie onenigheid ontstaat. De wens van degene die dit kapitaal heeft opgebouwd is nu immers juist geweest om een zorgeloze toekomst voor zijn gezin en familie te realiseren.

 

Real Estate & Construction
Sander
Hartog
MRICS
Vastgoed en bouw, Mediation handels- en arbeidsgeschillen, Bestuursrecht en milieurecht
Alkmaar

Also interesting

No related news items to display.

Locations