LARGE-2022_VanDiepen_situaties_DSF9709_v2-scaled

Huurwoning is nauwelijks te vinden

17 juli 2024

Huurwoning is nauwelijks te vinden

Door: Pietervan Erven Dorens

AMSTERDAM De Wet betaalbare huur is nog maar net in werking getreden en nu al blijkt dat in de Randstad vrijwel geen middeldure huurwoning meer beschikbaar is. Bijna twee weken nadat de wet van oud-minister Hugo de Jonge in werking trad, blijkt dat er met name in de grote steden nauwelijks nog betaalbare huurwoningen worden aangeboden.

In Den Bosch zijn nu zelfs nul huurwoningen in het nieuwe middenhuursegment van 880 tot 1.158 euro beschikbaar. Het aanbod in Amsterdam op commerciële platforms en bij woningcorporaties is slechts zes.

Honderdduizenden huurwoningen zouden volgens De Jonge in het nieuwe betaalbare segment belanden bij een huurderswisseling. Verhuurders blijken, zoals voorspeld, echter massaal deze panden te verkopen of door enkele investeringen naar de vrije huur te tillen. „Alles gaat weg. Ook de grotere appartementen worden verkocht”, zegt directeur Djordy Seelmann van verhuurplatform Housing Anywhere. „Het trieste is dat veel van die woningen de afgelopen jaren waren opgeknapt en tegen redelijk normale prijzen werden verhuurd.”

Punten

Sinds 1 juli zijn de huren begrensd van vrije sector- huurwoningen die in het woningwaarderingsstelsel minder eerder deden”, zegt woningverhuurder Toon Mans.

Hans Peter Fris beheert met Fris Real People ongeveer 7.000 huurwoningen voor particuliere en institutionele beleggers. Hij ziet de verkoopgolf alleen maar aanwakkeren. „Ik denk dat bijna alle huurwoningen die niet door verbeteringen boven 187 punten getild kunnen worden, uitgepond zullen worden. Maar het is lokaal bepaald. Je hebt ook gebieden, zoals bij Delfzijl, waar de markthuur lager is dan je volgens het puntenstelsel mag vragen.”

 

Bron: Noord Hollands Dagblad

Vestigingen