Koffie R

Een kop koffie met Roelie

30 november 2022
/  Roelie Conijn

Een kop koffie met Roelie

“Great things never came from comfort zones”

– Roelie Conijn, partner

Als bedrijfsjurist, legal counsel én advocaat heeft Roelie 20 jaar ervaring in het arbeidsrecht. Door haar HR achtergrond weet zij precies waar de werkgever tegenaan loopt en gebruikt ze deze waardevolle kennis dagelijks in haar praktijk. Door het organiseren van kennissessies, webinars en podcasts op arbeidsrechtelijke onderwerpen zorgt ze ervoor dat ze up-to-date blijft. Vandaag drinken we een kopje koffie met Roelie.

 

Hoe drink jij jouw koffie het liefst?

“Als ik koffie drink, dan drink ik bij voorkeur zwart. Al vind ik een goede cappuccino ook wel heel lekker. Hiervoor gebruik ik havermelk. Daarnaast drink ik ook veel thee, eigenlijk altijd een rooibos variant. Het liefst gebruik ik dan losse thee, uiteraard graag op de bank met een goed boek.”

Wat is jouw meeste memorabele casus en waarom?

“In mijn praktijk adviseer ik veel cliënten, vaak ook ad hoc. De adviesvragen gaan vaak over zaken die daarbij veel impact kunnen hebben op de werkgever.

De procedures zijn juridisch voor mij als advocaat interessant, maar mijn cliënt wordt er niet altijd gelukkig van. Soms heb je geen andere keuze, maar je realiseert je dan vaak dat er uiteindelijk alleen verliezers zijn.”

Op het gebied van advisering heeft de COVID-19 pandemie indruk op mij gemaakt. Als advocaat werden mij vragen gesteld waar in het recht geen rekening mee gehouden is. De maatregelen hadden een vergaande invloed op de werkvloer en werkgevers worstelden daar ook mee. De advisering kon bijvoorbeeld gaan over het thuiswerk advies, het niet terug kunnen komen naar Nederland, isolatie, testen en het gebruik van mondkapjes. Daarnaast heeft de advisering over het aanvragen van de NOW mij flink beziggehouden.

Er is een casus waarbij een werkgever in een procedure betrokken werd door een vermeende werknemer. Deze werknemer stelde dat hij een dienstverband had gehad met mijn cliënt, terwijl hij alleen als klant in de winkel kwam. Eerst heeft hij de directeur in privé gedagvaard en verloren, daarna de BV. De advocaat van de werknemer had allerlei getuigen opgetrommeld, om te kunnen bewijzen dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst. Dit lukte niet. Mijn cliënt was niet blij dat hij in allerlei procedures terechtkwam en was inmiddels ziek. De rechter heeft mijn cliënt gelukkig in het gelijk gesteld.

Voor een werkgever heb ik een procedure moeten voeren bij de kantonrechter, nadat het UWV al toestemming voor ontslag had gegeven vanwege langdurige ziekte. De werknemer was het daar niet mee eens en wilde graag blijven werken bij de werkgever, wat hij al meer dan twintig jaar deed. Mijn cliënt had alles onderzocht en vaak met de werknemer gesproken, maar er was niets mogelijk. Deze werkgever kreeg bij de kantonrechter opnieuw gelijk.“

Wat is jouw favoriete motto of quote?

“Great things never came from comfort zones”

“Dit is een motto dat ik vaak gebruik: in mijn privé, tijdens het sporten, maar ook in mijn werk. Als advocaat ben je van nature risicomijdend en zie je alle beren op de weg. Eigenlijk is het technisch gezien soms goed om juist een gecalculeerd risico te nemen. Wanneer je aan het sporten bent moet je ook uit je comfortzone komen om progressie te boeken. Ik bespreek dat dan ook geregeld met cliënten als zij graag iets willen waar een risico aan zit. Zijn zij bereid dat risico te nemen?”

Neem contact op met Roelie via [email protected] of bel 072 – 512 13 00.

Arbeidsrecht
Roelie
Conijn
Mediation handels- en arbeidsgeschillen, Privacyrecht, Arbeidsrecht
Alkmaar

Vestigingen