/ Rechtsgebieden / Mediation handels- en arbeidsgeschillen
Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met conflicten. Conflicten tussen zakenrelaties, werkgevers en werknemers, echtgenoten, of in iedere andere verhouding. Waar ernstige verschillen van inzicht aan de orde zijn. Vaak leiden dergelijke conflicten tot rechtszaken. Wanneer de rechter uitspraak doet, is er altijd een verliezende partij.
Het kan ook anders. Mediation heeft als doel een betere situatie te creëren voor beide partijen, zonder tussenkomst van een rechter. Bij mediation gaat u, onder leiding van onafhankelijke en erkende mediators van Van Diepen Van der Kroef, met de tegenpartij om tafel. U gaat samen aan de slag om te situatie helder te krijgen en om te buigen.
Waar dat een vereiste is, zijn onze mediators gecertificeerd (NMI, MfN). Zij bieden u oplossingsgerichte begeleiding op hoog niveau, zonder de juridische aspecten uit het oog te verliezen.
Wij hebben kennis en ervaring onder meer inzake:
Heeft u juridisch advies nodig? Wij helpen u graag. Neem contact op met een van onze advocaten gespecialiseerd in mediation.
Sooner or later, everyone faces conflicts. Conflicts between business associates, employers and employees, or in any other relationship, where there can be serious differences of opinion. These conflicts often lead to court actions. When the court hands down a ruling, there is always a losing party.
But things can be different. The aim of mediation is to create a better situation for both parties without the intervention of a judge. For mediation, you sit down with the other party, led by independent and recognised mediators from Van Diepen Van der Kroef. You work together to clarify the situation and turn it around.
Where this is a requirement, our mediators are certified (MfN). They offer you high-level, solution-oriented guidance, without losing sight of the legal aspects.
Our knowledge and experience cover:
Do you need legal advice? We would be delighted to help. Contact one of our lawyers who specialise in mediation.
Früher oder später wird jeder irgendwann einmal mit Konflikten konfrontiert. Konflikte können zwischen Geschäftspartnern, Arbeitgebern und Arbeitnehmern oder in jedem anderen denkbaren Verhältnis entstehen. Dabei kann es um gravierende Meinungsverschiedenheiten gehen. Häufig führen solche Konflikte zu Gerichtsverfahren. Wenn ein Gerichtsurteil ergeht, gibt es immer einen Verlierer.
Es geht aber auch anders. Die Mediation zielt darauf ab, eine bessere Lösung für beide Parteien zu finden – ohne ein Gericht anzurufen. Bei der Mediation sitzen Sie mit der „Gegenpartei“ zusammen an einem Tisch und werden von den unabhängigen und anerkannten Mediatoren von Van Diepen Van der Kroef begleitet. Gemeinsam arbeiten Sie daran, die Situation zu klären und zum Guten zu wenden.
Soweit dies erforderlich ist, sind unsere Mediatoren zertifiziert (MfN). Unsere Mediatoren betreuen Sie lösungsorientiert auf hohem Niveau, ohne die juristischen Aspekte aus dem Auge zu verlieren.
Wir verfügen über Fachwissen und Erfahrung u. a. in den folgenden Bereichen:
Wünschen Sie eine rechtliche Beratung? Wir helfen Ihnen gerne. Setzen Sie sich mit einem unserer auf Mediation spezialisierten Anwälte in Verbindung.
Mediation is een efficiënt middel indien er sprake is van tegenstelde belangen met oplopende emoties en het niet meer lukt om er samen uit te komen. Het kan gaan om een ‘goed gesprek’ om de lucht te klaren of een juridische kwestie waar ook advocaten bij betrokken zijn. Het mediationtraject is er op gericht om in een gestructureerd proces deelnemers tot elkaar te brengen. Dit kan leiden tot afspraken over verdere samenwerking waarbij communicatieve en samenwerkingsafspraken worden gemaakt of afspraken over de wijze waarop de arbeidsrelatie beëindigd wordt. Mediation is vrijwillig. Dit betekent dat deelnemers onder begeleiding van de mediator tot een uitkomst komen waar draagvlak voor is.
Met behulp van een mediator kijken u en de andere partij of er een oplossing te vinden is voor het conflict waarbij iedereen akkoord is. hiermee kan een rechtszaak worden voorkomen.
De mediation begint vaak met een individuele vertrouwelijke voorgesprek, in deze gesprekken komen de standpunten van beide partijen afzonderlijk aan bod. De informatie verkregen in deze gesprekken wordt door de mediator niet gedeeld met de andere partij, maar zorgen dat ik een volledig beeld heb van de situatie en de geschilpunten. Dit kan ook telefonisch.
Het gezamenlijke gesprek vindt plaats op een neutrale gesprekslocatie. Bij aanvang van de mediation wordt een mediationovereenkomst ondertekend waarin de neutraliteit van de mediator is opgenomen en de vrijwilligheid en geheimhouding van de mediation wordt vastgelegd.
In het gezamenlijke mediationgesprek zorgt de mediator ervoor dat er ruimte is voor het verwoorden van belangen en standpunten en ondersteunt de mediator dat er respectvol en luisterend met elkaar wordt gesproken. In samenspraak met partijen kan de mediator de uitkomst vastleggen, dat kan uiteraard ook door eventueel betrokken advocaten. Wanneer er geen formele uitkomst is stuurt de mediator een neutraal beëindigingsbericht aan partijen.
De besteding aan een arbeidsrecht mediation is gemiddeld 8 tot 12 uur. 1 tot 3 gezamenlijke mediation bijeenkomsten zijn meestal voldoende om partijen tot overeenstemming te brengen.
De beleving of er een conflict is kan verschillend zijn. Als de één echter een conflict ervaart, is er per definitie een (arbeids)conflict.
Heeft u een vraag of wilt u meer informatie, onze specialisten reageren snel en zijn altijd bereikbaar.
Dit artikel is verschenen in het tijdschrift ‘Weg en Wagen, editie 101, februari 2024, jaargang 38‘ en is geschreven door Joachim Staab, Partner Rechtsanwalt en advocaat bij Van Diepen Van der...