Privacyrecht Archives - Van Diepen Van der Kroef Advocaten

Nieuws

Vecht Onterechte, Valse of Neppe Reviews en Recensies in Google aan, het kan!

Reviews bepalen voor een groot deel het beeld dat potentiële klanten van u krijgen, zeker als deze reviews prominent in Google getoond worden. Deze reviews worden getoond, tezamen met de adresgegevens en openingstijden van het bedrijf, vaak bovenaan of rechts in de zoekresultaten en in Google maps. Ik wil af van deze reviews    Reviews: […]

Lees meer

The right to forgotten. Wat is dat?

Met the right to be forgotten wordt in het normale spraakgebruik gedoeld op het recht om bepaalde websites in zoekresultaten te blokkeren. De blokkade geldt alleen wanneer gezocht wordt naar de naam van betrokkene. De website kan nog steeds gevonden worden met andere zoekopdrachten. In 2014 won de heer Costeja een landmark procedure bij het […]

Lees meer

Verwijder negatieve berichten met het vergeetrecht voor Google

Heeft u last van bepaalde berichten in de zoekresultaten voor een zoekopdracht naar uw naam? Dan biedt een beroep op het vergeetrecht wellicht uitkomst. Ik wil vergeten worden! Gebruikers van Google kunnen namelijk sinds 2014 een verzoek indienen om bepaalde zoekresultaten te laten ‘vergeten’. Dit is het gevolg van de uitspraak van het Europese Hof […]

Lees meer

Jezelf van Google verwijderen, welke methodes zijn er?

Hoe kunt u uw naam uit Google verwijderen? Negatieve berichten, slechte reviews, strafrechtelijke gegevens, informatie over faillissement of politieke voorkeuren. Dit soort informatie kan jarenlang op het internet blijven zwerven. Dit kan de nodige impact hebben op het leven, de carrière en de onderneming van een betrokkene. Vrijwel iedere nieuwe (zakelijke) relatie wordt namelijk voorafgegaan […]

Lees meer

AVG boete: vijf strategieën om er onderuit te komen

U heeft een AVG boete opgelegd gekregen door de Autoriteit Persoonsgegevens. Volkomen onterecht natuurlijk, maar wat kunt u eraan doen? In deze blog benoem ik een aantal strategieën die u kunt hanteren wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens een boete oplegt of dat dreigt te doen AVG boete: een inleiding Bij de invoering van de AVG werd […]

Lees meer

Data export naar de VS: Hoe bepaal ik of mijn datatransfer risicovol is in het licht van FISA 702 en EO 12333?

De EDPB heeft uitgebreide richtlijnen opgesteld met een zes stappen plan om data transfers te beoordelen.  Stap drie is het meest risicovol. De data exporteur moet namelijk een uitgebreide risicoanalyse maken of de data in het buitenland wel veilig is. In deze blog ga ik in op het beoordelingskader van de EDPB, het Amerikaanse surveillance […]

Lees meer

Standard contractual clauses (SCC): de oplossing voor data doorgifte naar de VS?

Vorig jaar gooide het Hof van Justitie in Schrems II de deur vrijwel dicht voor data doorgiftes naar de VS. Dat is een groot probleem omdat veel organisaties gebruik maken van Amerikaanse cloud dienstverleners (Google Workspace, AWS, Teams, etc.) en data exporteren naar de VS. In juni 2021 publiceerde de Europese Commissie (EC) nieuwe standaard […]

Lees meer

Persoonsgegevens exporteren naar de VS na Schrems II

Maakt u gebruik van Amerikaanse clouddiensten (bijv. AWS, Office 365, Salesforce, Google Worksuite of Google Analytics)? Dan exporteert u waarschijnlijk persoonsgegevens naar de VS. De AVG stelt echter zeer strenge eisen aan het exporteren van data. Die eisen zijn zo streng dat data export naar de VS voor veel organisaties feitelijk onhaalbaar is. Nu handhaving […]

Lees meer

Mag een werkgever om de Coronapas vragen?

De Arbowet verplicht de werkgever om te zorgen voor gezonde en veilige werkomstandigheden. Schiet de werkgever te kort, dan kan hij aansprakelijk worden gesteld voor schade die de werknemer daardoor lijdt. In die zin is het dus niet raar dat een werkgever aan zijn werknemers vraagt of ze gevaccineerd zijn of zelfs vraagt om de […]

Lees meer

KNLTB krijgt boete ter hoogte van EUR 525.000,- van Autoriteit Persoonsgegevens vanwege onrechtmatige verkoop van persoonsgegevens.

Naar aanleiding van een rechtszaak die onze kantoorgenoot Axel Hagedorn heeft aangespannen tegen de KNLTB in oktober 2018 wegens de verkoop van persoonsgegevens heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek gestart. Dit onderzoek heeft uiteindelijk voor de KNLTB tot een boete van ruim een half miljoen euro geleid (zie persbericht van vandaag). Voor zover bekend is […]

Lees meer