fallback-bg-light

VOETBAL&RECHT: MORAL VALUES

21 februari 2018
/  Joes Blakborn

VOETBAL&RECHT: MORAL VALUES

Gedurende de maand januari 2018 was er weer sprake van een zogenaamde transferperiode in het voetbal. In de winterse transferperiode van één maand wisselen doorgaans veel minder spelers van club dan in de zomerse transferperiode die circa drie maanden duurt en tussen het oude en het nieuwe seizoen in valt. Toch is men in de voetballerij ook in de winterse transferperiode druk met het transfereren van spelers. Spelers die niet speelden, en/of ontevreden waren bij hun club, spelers die door de club in de etalage werden gezet, ze wilden of moesten weer onderdak vinden bij een nieuwe werkgever. Werk aan de winkel voor de clubs en de intermediairs van de betreffende spelers. Robin van Persie (van Fenerbahce naar Feyenoord) en Kenneth Vermeer (van Feyenoord naar Club Brugge) waren voorbeelden van dergelijke transfers van bekende Nederlandse spelers.

Sir Regis

In Engeland werd men gedurende deze transferperiode echter ook opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Cyrille Regis (59), een icoon van het Engelse voetbal. Sir Regis was één van de eerste grote donkere spelers in Engeland. Hij haalde het tot de Engelse nationale ploeg en speelde 614 wedstrijden waarin hij 158 keer scoorde. Na zijn carrière als voetballer werd hij begeleider (intermediair) van spelers. Zelden heb ik in dit vak zo n aimabele man meegemaakt als Sir Regis. Vlak voor zijn overlijden bemiddelde hij nog een contract bij een nieuwe club voor één van zijn spelers, echter voordat hij zo plotseling kwam te overlijden was het contract nog niet getekend. Wat nu? Een juridisch probleem zei men in eerste instantie bij de FA (de Engelse voetbalbond). Een andere intermediair moest tekenen als intermediair die namens de speler had opgetreden, nu Sir Regis daartoe zelf niet meer in staat was. De speler weigerde echter zijn nieuwe spelerscontract bij de nieuwe club te tekenen indien daar niet de naam van zijn vaste begeleider Sir Regis op zou komen te staan, de man met wie hij samen zorgvuldig zijn carrière had uitgestippeld en opgebouwd.

Paniek ontstond bij de nieuwe club, straks liepen zij alsnog hun beoogde nieuwe aanwinst mis, want de speler zou dat spelerscontract simpelweg niet tekenen en dan nog liever bij zijn huidige club blijven. Hij weigerde te tekenen. Uiteindelijk stemde de FA – die gelukkig gevoel had voor de specifieke situatie – in met de wens van de speler en werd het spelerscontract alsnog getekend, met de naam van Sir Regis daarop vermeld. De speler wisselde zo alsnog van club vlak voor het sluiten van de transferperiode op 31 januari 2018.

Moral values

Het geval zegt enerzijds iets over de klasse en de “moral values” van de FA, anderzijds zegt het iets over de betekenis en de voorbeeldfunctie die Sir Regis had voor het Engelse voetbal. Het zegt echter ook iets over de speler die tot het laatste moment trouw bleef aan zijn begeleider, de man waar hij lief en leed mee deelde, en waar hij gedurende zijn carrière erg veel aan heeft gehad. In de huidige tijd is deze loyaliteit een zeldzaamheid in het voetbal, waar men regelmatig wordt opgeschud door spraakmakende verhalen over ruziënde spelers en hun begeleider(s), zoals recent ook inzake de kwestie rondom de speler Terence Kongolo, die veel media-aandacht trok.

Over “moral values” gesproken. De media smulde van deze zaak en alle details die door de openbaarheid van deze zaak op straat kwamen te liggen. Of de details nu juist waren of niet, het leek de sportpers in Nederland niet zoveel uit te maken. Maar waar dat conflict in de basis op neerkomt is een speler die – vlak voor het sluiten van een zogenaamde transferperiode – besloot om zijn intermediair, ook een intermediair aan wie hij erg veel heeft gehad, en met wie hij lang samenwerkte en waarmee hij een nog doorlopende overeenkomst had, zo van de ene op de andere dag aan de kant te schuiven ten faveure van een andere intermediair. Juridisch een interessante kwestie voor de hele branche inzake de eventuele tussentijdse (on)mogelijkheid van het opzeggen van een doorlopende vertegenwoordigingsovereenkomst tussen speler en intermediair. Moreel gezien kent de zaak echter nu al enkel verliezers. De KNVB Arbitragecommissie zal in die zaak over een aantal weken uitspraak doen.

Niet alle “huwelijken” houden stand totdat de dood partijen scheidt, zoals in het geval van Sir Regis en zijn speler. Huwelijken eindigen soms tussentijds, maar dan nog altijd zouden betrokkenen dat in mijn optiek met klasse en waardigheid naar elkaar toe dienen af te wikkelen. Helaas heeft echter niet iedereen in de voetbalbranche de “moral values” van Sir Regis en zijn speler, meegekregen. Het zou de branche echter een hoop conflicten en negatieve publiciteit schelen. R.I.P. Sir Regis!

Joes Blakborn is advocaat-partner en specialist sportrecht bij Van Diepen van der Kroef Advocaten

21-02-2018

Sport en recht
Joes
Blakborn
Procesrecht, Sport en recht, Arbeidsrecht
Amsterdam

Vestigingen