Nepadvertenties en controversiële Cypriotische brokers

Eenieder die actief is op sociale media heeft de advertenties wel voorbij zien komen. De beeltenis van bekende Nederlanders wordt gebruikt om vertrouwen te wekken en om de lezer te verleiden om ook te investeren: “Ruud deed een enorme onthulling en de RTL Late Night kijkcijfers schoten omhoog”. Hoewel het merendeel van de lezers de advertenties slechts voor kennisgeving aanneemt, wint voor meer dan een enkeling de nieuwsgierigheid het van de scepsis. Het gevolg is dat de lezer terecht komt in het web van controversiële Cypriotische brokers, met wie de bekende gezichten niets van doen hebben. Een van onze cliënten verloor maarliefst € 347.226,59 in een periode van twee weken.

Oneerlijke handelspraktijken

Hoe loopt het zo uit de hand? Het antwoord is tweeledig. De Cypriotische brokers bieden een platform voor de handel in complexe financiele producten: contracts for difference (‘CFD’s’). Het betreft een financieel hefboomproduct, waarmee een investeerder kort gezegd meer kan verliezen dan zijn inleg. Over de risico’s informeert de broker de investeerder nauwelijks. Inmiddels heeft de Autoriteit Financiele Markten (‘AFM’) zich ook over het product uitgelaten, door te stellen dat de producten niet geschikt zijn voor de consument. In nota bene 84% van de gevallen verliest de investeerder zijn geld. Bovenop het feit dat de investeerder omtrent het product dus in het ongewisse wordt gelaten, wordt de investeerder gekoppeld aan een accountmanager. Terwijl de investeerders geen telefoonnummer hebben van de manager, belt de accountmanager soms meer dan tien keer op een dag om aan te dringen op transacties. In de meeste gevallen met het advies om te dubbelen op verlieslatende transacties om het tij nog te keren. De broker speelt zo in op de psyche van de investeerder. Inmiddels heeft de Cypriotische toezichthouder (‘Cysec’) de vergunningen van brokers als Hoch Capital Ltd (iTrader), F1 Markets Ltd (Investous) en MagnumFX Ltd (ETFinance) opgeschort. De brokers maken op het moment geen slachtoffers meer, maar het aantal gedupeerden is groot.

Wat kunt u doen?

Ons kantoor staat meerdere cliënten bij die gedupeerd zijn geraakt ten gevolge van de handelspraktijken van de brokers. De pijn laat zich moeilijk bestrijden, maar toch is er hoop. Cyprus lijkt misschien ver weg, maar een consument zal als regel voor het gerecht van zijn eigen land mogen procederen (artikel 18 lid 1 Brussel-I Bis). De forumkeuze waarop de brokers zich beroepen, is inmiddels bij vonnis door de rechtbank gepasseerd. Bovendien biedt Europese regelgeving met het Europees Bankbeslag de mogelijkheid om relatief eenvoudig beslag te leggen op middelen van de brokers. Dat doet pijn. De brokers hebben in kort geding weliswaar verweer gevoerd tegen het beslag, maar zonder vrucht. Sterker, het kort geding werd aangegrepen om bij wijze van tegenvordering overlegging van de geluidsopnamen af te dwingen, en niets is overdreven aan de stelling dat de opnamen een ontluisterend beeld geven van de handelspraktijken van de brokers. Daar hebben we als advocaten niet veel meer aan toe te voegen. In Nederland lopen inmiddels zeker zeven procedures tegen de brokers, en nog geen van de rechtszaken heeft de eindstreep bereikt. Het vervolg is in zoverre vooralsnog ongewis, maar het verloop van de procedures tot nog toe biedt zonder meer perspectieven.

De advocaten van onze sectie Aansprakelijkheidsrecht staan u graag ten dienst. Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met Michaël Dol of Ashley Geerts, advocaten bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten Amsterdam.